Gezonde Voeding

Zalm

Deze vis is een top keuze, want het is rijk aan omega-3 vetzuren.”Omega-3 vetzuren hebben een anti-stolling effect, ze houden je bloed stromende,” zegt Rachel Johnson, PhD, RD, Bickford hoogleraar voeding aan de Universiteit van Vermont. Ze helpen ook je triglyceriden te verlagen (een type vet dat kan leiden tot hart-en vaatziekten). Probeer minstens twee porties vette vis per week te eten. Dit is advies van verschillende hart stichtingen. Dit neemt de kans op hart- en vaatziekten af.

Walnotennoten

Knabbelen op noten een aantal keren per week kan het risico op hart-en vaatziekten stukken verlagen. Walnoten hebben veel ‘goede’ vetten.Wanneer jedeze enkelvoudig onverzadigde vetten gebruikt in plaats van verzadigde vetten (zoals boter), halveer je de ‘slechte’ LDL-cholesterol en verhoog je ‘goede’ HDL-cholesterol. Walnoten zijn ook een goede bron van omega-3 vetten. (Ze hebben niet dezelfde soort omega-3 vetzuren zoals in vis). Dus een handje noten per dag zorgt een stukje voor je gezondheid op peil te houden.

Frambozen

fruitDeze vruchten zitten vol met polyfenolen – antioxidanten die schadeveroorzakende vrije radicalen in je lichaam te lijf gaan. Ze leveren ook vezels en vitamine C, die beide zijn gekoppeld aan een lager risico op een beroerte. Andere opties: alle soorten bessen – aardbeien, bosbessen, bramen – en nog veel meer van deze vruchten. Groenten en fruit is in het algemeen een uitstekende keuze vanwege hun goede voedingsstoffen en vezels.

Vet vrije of magere melk of yoghurtyoghurt

Zuivelproducten zijn rijk aan kalium, en dat heeft een bloeddrukverlagende effect, volgens verschillende wetenschappelijke onderbouwingen. Wanneer je laag vetgehalte of vetvrije zuivelproducten kiest, weinig tot geen verzadigd vet tot je neemt, zal het je vet dat je cholesterol kan verhoogt verminderen. Dus goed tegen cholesterol. Andere opties: De meeste groenten en fruit bevatten kalium. Bananen, sinaasappels en aardappelen zijn vooral goede bronnen.

Kikkererwten

kikkererwtKikkererwten en andere peulvruchten (linzen, andere soorten bonen) zijn een top-notch bron van oplosbare vezels – de aard van de vezels die je “slechte” LDL-cholesterol kunnen verlagen. Als je blik bonen koopt, let dan op om zoutarm of geen zout toegevoegd bonen te kopen (natrium kan uw bloeddruk verhogen). Als ze wel zout bevatten, spoel ze in water om het toegevoegde zout er af te spoelen. Andere opties: aubergine, okra, appels en peren zijn ook goede keuzes voor oplosbare vezels.

havermoutHavermout

Haver het type vezel (de zogenaamde beta-glucan) die uw LDL-cholesterol verlaagt. Een en een halve kopjes van gekookte havermout of iets meer dan een kopje gekookte gerst geeft je het aantal van de beta-glucan die je dagelijks nodig hebt om je cholesterol te verlagen of onder controle te houden.

Olijfolieolijfolie

Een van de hoekstenen van het traditionele mediterrane dieet, olijfolie is een geweldige keuze die je nodig hebt om verzadigd vet (in vlees, volle melk en boter) te beperken. Vetten uit dierlijke producten, vetten en transvetten ( “gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën”) zal met deze olie beperkt blijven.

Pure chocola

chocoladeCacao, de plant waaruit chocolade wordt gemaakt, is rijk aan flavanolen, die kunnen helpen je bloeddruk te verlagen en het voorkomen van bloedstolsels. Het fungeert ook als een antioxidant, die “slechte” cholesterol tegen kan houden van het vasthouden aan je vaatwanden. Neem donkere chocolade (ten minste 70% cacao) die meer flavanolen en minder suiker bevat. (Suiker verhoogt het risico op hart-en vaatziekten.)

Eiwitten

Eiwitten zitten in veel voorkomende voeding. Als je al wil vallen is het aan te raden om meer eiwitten te nuttigen via extra eiwitrijke voeding. Ook zijn er is een goed eiwitdieet die je kan helpen om je doel te behalen om af te vallen op een verantwoorde evenwichtige manier. Ben je benieuwd wat het is en wat je wel en niet mag doen? lees dan de informatie bij het linkje.